Čokoladno mleko kot regeneracijski obrok

Sama telesna vadba za telo predstavlja napor, saj med vadbo s potenjem izgubljamo tekočino, elektrolite in izčrpavamo zaloge energije. Zato je po sami vadbi ključno, da poskrbimo za ustrezno regeneracijo, saj v nasprotnem primeru lahko pride pri naslednjem treningu do zgodnje utrujenosti, slabših rezultatov in večjega tveganja za poškodbe.

.
V kroničnem pomanjkanju časa vse več športnikov posega po beljakovinskih dodatkih, da po treningu poskrbijo za regeneracijo mišic. Ali je to res potrebno? Ali morda obstaja živilo, ki ne potrebuje nikakršne predpriprave pred zaužitjem? Sliši se sanjsko, da v pomanjkanju časa samo odpremo embalažo, popijemo napitek in se regeneriramo. DA, tako živilo obstaja! Za to se lahko zahvalimo irskemu botaniku Siru Hans Sloaneu, ki je okoli leta 1700 na Jamajki poskusil kakavni napitek, ki pa mu po okusu ni ravno prijal. Sloane je za izboljšanje okusa kakavu dodal mleko in čokoladno mleko je bilo rojeno. Kasneje so čokoladnemu mleku dodali še sladkor in naredili še prijetnejši okus.

.
Regeneracija po vadbi
Uživanje ogljikovih hidratov in beljakovin po telesni vadbi omogoči športniku, da nadomesti mišični glikogen in izboljša regeneracijo. Lahko bi rekli, da se športnik kot spužva, ki na začetku (takoj po vadbi) hitreje napolni zaloge glikogena, kot pa kasneje po treningu.

Zato je ključno, da posameznik v uri po obroku zaužije ustrezen regeneracijski obrok. Idealen obrok za regeneracijo po telesni vadbi naj bi vseboval ogljikove hidrate in beljakovine v razmerju 3:1.

Obrok po vadbi mora vsebovati zadostno količino ogljikovih hidratov, da napolnimo zaloge glikogena. Ogljikovi hidrati morajo biti lahko prebavljivi, da hitro pridejo v krvni obtok in nadomestijo izgubljene zaloge. Beljakovine, ki jih zaužijemo po vadbi, naj vsebujejo vse esencialne aminokisline, da preprečimo propad mišične mase in začnemo z regeneracijo (popravilom). Poleg tega pa moramo z obrokom po vadbi nadomestiti še s potenjem izgubljeno tekočino in elektrolite.

.
Ali je čokoladno mleko res primeren regeneracijski obrok?
Čokoladno mleko vsebuje ogljikove hidrate, beljakovine, maščobe, vitamine in minerale ter je prijetnega okusa, široko dostopen, poceni in priročen. Razmerje med količino ogljikovih hidratov in beljakovin v čokoladnem mleku je 3:1. Torej govorimo o ustreznem razmerju hranil za regeneracijo po vadbi. Zaradi zadostne vsebnosti ogljikovih hidratov omogoča obnavljanje zalog glikogena v mišicah po vadbi. Poleg tega vsebuje tudi sirotkine beljakovine, ki so lahko prebavljive in se hitro absorbirajo in omogočijo, da aminokisline kmalu po zaužitju pridejo v krvni obtok. Esencialne aminokisline nato po obroku krožijo po krvnem obtoku in omogočijo izgradnjo in popravilo mišic. Čokoladno mleko vsebuje tudi beljakovino kazein, ki se v prebavilih absorbira počasneje kot sirotkine beljakovine in ohranja aminokisline v krvnem obtoku več ur po zaužitju čokoladnega mleka. Kazein torej zmanjšuje propad mišične mase.

.

Samo po sebi čokoladno mleko vsebuje elektrolite kot so kalcij , kalij, natrij in magnezij. Torej lahko rečemo, da nam uživanje čokoladnega mleka po vadbi, pomaga nadomestiti s potenjem izgubljene elektrolite. Čokoladno mleko pa se od drugih pripravkov razlikuje po tem, da vsebuje vitamine B in pet hranil za krepitev kosti, vključno s kalcijem, vitaminom D, fosforjem, beljakovinami in kalijem. Vse to pomaga športnikom graditi in vzdrževati močne kosti in zmanjša tveganje za stresne zlome kosti.

.
Če zaključimo vidimo, da je čokoladno mleko dobra izbira regeneracijskega obroka po treningu.

Uživanje čokoladnega mleka po vadbi pomaga pri izgradnji mišic, obnavljanju zalog glikogena in nadomeščanju s potenjem izgubljene tekočine in elektrolitov ter pomaga pri ohranjanju zdravih kosti.

Poleg odlične hranilne sestave je čokoladno mleko okusno, cenovno ugodno in lahko dostopno. Študije so pokazale, da uživanje čokoladnega mleka po vadbi omogoča športniku boljše napredovanje v trenažnem procesu, boljšo sestavo telesa in zaradi ustrezne regeneracije zmanjša tveganje za poškodbe in poskrbi za dober imunski sistem.

asis. Eva Peklaj, uni.dipl.inž.živ.tehnol., klinični dietetik