TEST JE ZA MANO, KAJ PA ZDAJ?

AVTOR ČLANKA: mag. Aleš Vičič z ekipo

Vsak konec je nov začetek. Vsak športnik si mora po tekmovanju vzeti čas za regeneracijo in razmislek ter pogled naprej. Fizična regeneracija je odvisna od napora, ki ga terja tekmovanje in je izjemno pomembna za nadaljnji trening in napredek. Tako kot telo potrebuje fizično regeneracijo, pa nekaj analize in novih usmeritev ter počitka potrebujejo tudi naše misli.

V razmisleku po tekmovanju vedno (zavestno ali nezavedno) vrednotimo naš napredek, rezultat, trening, naš vložek, ugotavljamo ali se nam je splačalo itd., ter s tem močno vplivamo na našo nadaljnjo motivacijo.  Bolj kot nekemu tekmovanju oz. nalogam ki smo jih imeli pripisujemo pomen, več čustev ob tem doživljamo – pozitivnih ali negativnih, odvisno od tega kaj nam pravi naša analiza. Ta analiza in z njo povezani občutki, ki jih v razmisleku pridobivamo pa kot že povedano lahko negativno ali pozitivno vplivajo na našo nadaljnjo motivacijo in s tem na naše akcije v zvezi z nadaljnjim treningom. Prav zato je pomembno, da to analizo naredimo ter da si zanjo vzamemo nekaj časa, najbolje za tem, ko so se naše misli od tekmovanja že umirile in z njimi tudi prve afektivne reakcije.

Da bi lažje in bolj zavestno ovrednotili naše delo si lahko postavimo nekaj ključnih vprašanj, ki si po pomembnosti sledijo od najbolj pomembnega do najmanj pomembnega:

Ali sem zadovoljen s svojim treningom? Kaj je bilo dobro, kaj slabo ter kaj bi spremenili v prihodnje. Ali sem zadovoljen s svojo samodisciplino, držanjem načrta treninga? Kaj mi je izkušnja prinesla? Katere navade sem uspel spremeniti? Kakšne pozitivne posledice so se zgodile zaradi vseh mojih treningov in akcij? Ali sem zadovoljen s tem? Ali sem zadovoljen s končnim rezultatom?

Nekaj najbolj pogostih pasti za rekreativnega tekača ob razmisleku:

  • V analizi ocenjujemo samo rezultat, na vse ostalo pa pozabimo. Posledica tega je lahko veliko razočaranje, v primeru da rezultat ni bil takšen kot bi želeli, to razočaranje pa nas v naših prizadevanjih lahko ustavi. Poleg tega pa pozornost usmerimo le v končni rezultat, ki je vendarle le nagrada za dobro opravljeno delo v pripravljalnem obdobju in tako ne ozavestimo kako smo do te nagrade prišli in manj verjetno je, da bomo zato v prihodnje delali enako, kot smo tokrat. Končni rezultat je sicer pomemben, a veliko bolj je pomembno kako ste do njega prišli v vseh tednih treninga.
  • V analizi se ocenjujemo pretirano samokritično. V rekreativnem športu je praktično nemogoče, da bi naredili vse kar smo si zamislili, sploh če smo si postavili visoke cilje in prej nismo bili vajeni usklajevanja službenega in zasebnega življenja s športom. Pretirana samokritičnost lahko deluje de-motivacijsko in jo zlahka prepoznamo po mislih kot so npr: »to kar sem naredil je brezveze, moral bi več. Če misliš tako, bolje da se sploh ne rekreiraš«. Poleg samokritične usmerjenosti v napredek je potrebno biti realen in svoje akcije oceniti v okviru realnih zmožnosti in biti ponosen na tiste spremembe, ki so bile narejene.
  • V analizi se primerjamo z drugimi. Primerjava z drugimi je sicer zabavna a zaradi različnih izhodišč v rekreativnem športu povsem nepotrebna. Ko se primerjamo z drugimi smo hitro lahko neobjektivni ter zato pretirano zadovoljni ali pretirano nezadovoljni.

_______________________________________________________________________________

Sedaj smo prišli do vprašanja, kjer smo začeli … Test je za mano, analiza je opravljena … Kaj pa zdaj?

Ko smo razmislili in potegnili črto pod obdobje, ki je za nami sledi priprava plana in ciljev za naslednje obdobje. Tudi tu na vsakega rekreativnega športnika prežijo pasti. Najbolj pogoste so:

  • Ko je cilj dosežen se opustijo vse aktivnosti, ki so bile izvajane znotraj obdobja: prenehamo s treningi ali jih drastično zmanjšamo.
  • Po osvojenem cilju si postavimo zelo visoke naslednje cilje.
  • Po osvojenem cilju smo zelo zadovoljni in si ne postavimo več nobenih ciljev.

Če se želimo tem pastem izogniti, si na podlagi svojega razmisleka pripravimo načrt za prihodnji mesec ali daljše obdobje. Pred vami je nekaj namigov s čim si lahko pomagate:

  • Poiščite si nov tekmovalni izziv: izberite si novo rekreativno prireditev na katero se boste pripravljali; Izberite si lasten cilj: npr. preteči pot okoli Blejskega jezera / Določite si na podlagi treningov koliko KM bi radi pretekli do konca poletja ipd.
  • Na podlagi opravljenih treningov si pripravite lasten načrt vadbe: kdaj in koliko boste tekli
  • Poiščite notranje motive: večkrat se spomnite na prijete trenutke, ki so vam jih treningi prinesli, spomnite se lastnega zadovoljstva po opravljeni aktivnosti in se motivirajte za nadaljnje delo.
  • Aktivirajte vse strategije, ki ste jih uporabljali, zato da ste se času priprave na zaključni test držali priporočil s področja treninga, prehrane, regeneracije, preventive in psihologije.

Tek je lahko naš način življenja, osebni uspehi, ki jih doživljamo z našim trudom pa obogatena osebna izkaznica, ki nas bogati na vseh področjih našega življenja. Naj vsak napredek, majhen ali velik, najde svoje mesto v osebni podobi in krasi naše nadaljnje akcije v življenju.

Vsak konec je nov začetek. Pred vami je nov začetek. Srečno!