Mišične poškodbe

 

AVTOR ČLANKA: Nace Gartner, dipl. fiziot.
Poškodbe mišic veljajo za najbolj razširjene poškodbe, najbolj nerazjasnjene in nezadostno zdravljene v športni medicini. Njihov pojav je pogosto podcenjen, saj mnogi posamezniki lahko nadaljujejo z njihovimi aktivnostmi hitro po poškodbi. Raziskave so pokazale, da poškodbe mišic predstavljajo kar 10-30% vseh športnih poškodb.

Mišice se lahko poškodujejo direktno (ob preveliki sili) in indirektno (preobremenitev). Rezultat poškodbe se deli na rupture in hematome:
– Rupture/pretrganje: so lahko popolne ali delne, vzrok je lahko napor/prevelika obremenitev ali kompresija/stisk;
– Hematomi: lahko izvirajo v mišici ali pa izven nje.
Mišice in njihove kite delujejo enotno. Poškodbe torej prizadenejo prvotno mišico, trebuh mišice (točka, kjer se mišica in kita združita), kito samo in narastišče kite na kost in periost (membrana, ki pokriva zunanjost kosti). Primerno ogrevanje in konstanten napor lahko pripomoreta k preprečevanju mišične poškodbe.

.
Ruptura mišice
Mišična vlakna imajo visoko sposobnost prilagajanja na spremembe. Poškodovana mišična vlakna se regenerirajo hitro, v približno 3 tednih. Pri poškodbi je skoraj neizogibna krvavitev, katera mehansko prizadene stik med poškodovanimi mišičnimi vlakni. Če je krvavitev nadzorovana, bo zdravljenje bolj celotno in hitrejše.

Športne aktivnosti povzročajo različne vrste mišičnih ruptur:
– Pretrganje mišice: vzrok je prekomerno raztezanje med premagovanjem sile, lokalizirane so na mestu, kjer se kita in mišica združita;
– Kontuzija: nastane kot posledica hudega udarca preko mišice na kost (npr. udarec kolena v stegno).
Poznamo popolno rupturo, kjer pride do torzije mišičnih vlaken in izgube mišične funkcije; delno rupturo, kjer se pretrgajo le nekatera vlakna, funkcija mišice je ohranjena. Številni faktorji prispevajo k pojavu mišične rupture:
– Neprimerno ogreta mišica;
– Šibka mišica, zaradi nezadostne rehabilitacije po prejšnji poškodbi;
– Predhodno poškodovana mišica, kjer se je regenerirano tkivo zabrazgotinilo (brazgotina je manj elastična v primerjavi z mišico);
– Večja verjetnost za poškodbo so utrujene in preobremenjene mišice;
– Prevelika napetost mišice, slabša gibljivost.

.
Pretrganje mišice
Pretrganje mišice pogosto povzročijo športi, ki zahtevajo eksplozivni napor skozi krajše obdobje (npr. sprint, skoki, ameriški nogomet,..). Lahko pride do pretganja tudi zaradi nenadnega ustavljanja, obračanja. Mesta poškodbe so največkrat mišice, ki so gibljive preko dveh sklepov (npr. hamstringi, m. quadriceps, m. gastrocnemius, m. biceps brachii).

Pretganje mišice delimo na 3 stopnje:
– I. Stopnja (lažja): ≤5% pretegnjenih mišičnih vlaken. Aktivno gibanje in pasivno raztezanje povzročita bolečino.
– II. Stopnja (zmerna): 10-50% pretrganih mišičnih vlaken, dotik na mišico je boleč.
– III. Stopnja (huda): celotna prekinitev mišičnih vlaken.

Simptomi in diagnoza:
– Ostra bolečina takoj ko se poškodba zgodi;
– Pri delni rupturi lahko pretrganje ovira mišično krčenje, pri celotni pa je kontrakcija mišice zavrta;
– Pri celotni rupturi je defekt možno čutiti po celotnem ‘trebuhu’ mišice, pri delni rupturi pa je le včasih mogoče čutiti spremembe;
– Prisotna je oteklina in občutljivost mesta poškodbe;
– Po približno 24 urah je možen pojav modrice, pogosto pod mestom poškodbe; to so znaki krvavitve. Lahko se pojavi mišični krč.

Klinični testi s pomočjo ogledovanja in tipanja dajo analizo o stopnji poškodbe. Najbolj učinkovit test je test funkcije, z ali brez upora proti mišici.

Mišična vlakna in krvne žile se pretrgajo, pride do vnetja in resorbcije krvavitve. Zdravljenje mišice se deli na regeneracijo novih mišičnih vlaken in na brazgotinjenje (granulacijsko tkivo). Skeletne mišice imajo veliko sposobnost regeneracije, vendar pa bodo nova vlakna krajša in manj elastična, zato previdnost pred nadaljnjo pretrganje ni nikoli odveč. Funkcija je lahko ovirana, če brazgotina pokriva veliko območja.

.
Kontuzija/stisk mišice
Ko je vzrok poškodbe direkten udarec lahko zaradi pritiska preko mišice na kost pride do globoke rupture in krvavitve. Do stiska mišice lahko pride tudi na povrhnjih mišicah, kjer so simptomi podobni kot pri pretrganju mišice.

Kaj storiti, ko se pojavi bolečina, pa si preberite tukaj.