Ko se pojavijo prve bolečine

 

AVTOR ČLANKA: Nace Gartner, dipl. fiziot.
Vsak človek (razen nekaterih medicinskih izjem) se v svojem življenju prej ali slej sreča s fizično bolečino. Ta bolečina je signal, da se na določenem delu našega telesa nekaj dogaja, ne pove pa natančno kaj. Ljudje se zato na podlagi osebnih izkušenj odločimo ali potrebujemo strokovno mnenje ali ne, največji vpliv pri tem pa ima stopnja bolečine in koliko nas ta bolečina ovira v vsakdanjem življenju.

V vrhunskem športu se take odločitve prepuščajo izključno strokovnjakom, saj vsako ignoriranje bolečine lahko pripelje do veliko večje težave.

Tudi rekreativcem in splošni populaciji je strokovna pomoč v hitrem času dosegljiva, vendar je za njo največkrat treba plačati določen znesek. Mnogi se odločajo za samoplačniško obravnavo (specialistični pregledi, terapije, svetovanja …) zaradi pogostejših krajših čakalnih vrst.

Kako se lažje odločiti, kdaj potrebujemo pomoč strokovnjaka

1. Jakost bolečine:
– ko se nam zdi, da je bolečina tako močna, da bi potrebovali zdravila za zmanjšanje bolečine;

2. Nastanek bolečine:
– je prišlo do bolečine zaradi traume (udarec, padec, zvinj …),
– se je stopnjevala in traja več kot tri tedne;

3. Kdaj in kako boli:
– če se bolečina ob aktivnosti povečuje,
– če boli v mirovanju in ponoči;

4. Trajanje:
– vsaka težava, ki traja več kot dva meseca,
– se ponavlja,
– se kljub počitku ob aktivnosti znova pojavi.

Veliko manjših poškodb in težav se bo saniralo samo od sebe, brez intervencije, vendar se je v tem obdobju potrebno izogibati dejavnostim, ki bolečino povečujejo. Pri rekreativnih športnikih so najpogostejše preobremenitvene poškodbe, ko človek trenira več kot je njegovo telo v danem trenutku sposobno.

 

Preobremenitev je lahko enkratna, ko naredimo pretežek trening, pretežko vajo in pride do vnetja nekaterih tkiv. V takem primeru je enostavno treba počakati da se stanje umiri, nato pa postopno začnemo s treningi. V tem obdobju si bolečino lajšamo in skrajšujemo z določenimi kremami, zdravili, obkladki, terapevtskimi postopki .…

Do preobremenitve pride tudi v daljšem časovnem obdobju, ko se neka aktivnost ponavlja, prihaja do manjših vnetnih stanj, ki jih morda niti ne zaznamo, ko pa nastane bolečina, pa je ta pogosto že posledica spremembe tkiva ( npr. kita, vez, hrustanec). Rehabilitacija takih preobremenitev traja dlje, odvisno za kako veliko spremembo gre, v skrajnih primerih so potrebni tudi operativni posegi.

Preventiva poškodb:
1. Pravilno doziranje obremenitve;
2. Prilagajanje obremenitve ob pojavu težav oziroma manjših bolečin in pomembnost individualnega pristopa;
3. Ogrevanje in raztegovanje – pri obeh smo pozorni, kaj se s telesom dogaja, so kje kakšne bolečine ali zategnjenost, ki je prej ni bilo? Skušamo jih odpraviti preden začnemo/nadaljujemo s treningi.
4. Faza regeneracije – enako pomembna kot sam trening, v to spada:
– Počitek
– Pravilna prehrana
– Terapije in masaže