Kako se pripraviti na finalno testiranje?

AVTOR ČLANKA: mag. Aleš Vičič z ekipo
Priprave se počasi zaključujejo, dan finalnega testiranja pa se vse bolj bliža. Rekreativni tekači največ za svojo psihološko pripravo naredijo s tem, da se dobro fizično pripravijo. Torej, če ste tekli dovolj in redno ter imate umirjena pričakovanja glede doseganja norme, potem “tekma” za vas verjetno ne bo predstavljala velikega stresa. Če ste se slabše fizično pripravili ali si postavljate previsoke cilje, pa bo zaključni dogodek morda za vas zelo stresen.

V obeh primerih je dobro, da poznate nekaj ključnih smernic za boljšo psihološko pripravo na tekmo:
1. Psihološka priprava se začne s postavljanjem ciljev, želja, pričakovanj. Bodite realni, od sebe zahtevajte tisto, kar ste trenutno sposobni glede na količino in kvaliteto treninga, čas, poškodbe, druge obveznosti ipd. Če boste pričakovali od sebe več, kot ste sposobni, boste bolj zakrčeni, hitreje zadihani in boste težje dosegli kar si želite. Stres namreč izčrpava telo, zato poskrbite, da boste pred soboto čim bolj umirjeno pričakovali svoj nastop. Gre za preizkus samega sebe, druženje, zabavo, lahko tudi izziv doseganja norme, nikakor pa ne za najpomembnejšo stvar v vašem življenju. Ne nalagajte si nepotrebnega bremena.
2. Poleg mirne glave, poskrbite tudi za ogreto telo – dobro se ogrejte. Ogrevanje služi kot priprava telesa in glave na napor. Držite se navodil strokovnjakov in naredite kakovostno ogrevanje. Ogreto telo lažje da svoj maksimum.
3. Naredite osnovni načrt teka, da boste vedeli kaj vas čaka. Predstavljajte si sebe, kako tečete, kako vam gre dobro, kako premagujete napor … bodite čim bolj realni.
4. Nadzorujte svoje misli pred in med tekom – pred tekom se pogosto obremenjujemo z nepotrebnimi skrbmi, npr. »kako bo šlo?«, »kaj če ne bo šlo?«, »osmešil se bom«, »vsi bodo mene gledali in se smejali«, »itak mi ne bo uspelo«. Take nekoristne misli preskusite čim bolj ustavljati in preusmerjati na koristne, npr. »samo teci«, »ne obremenjuj se z drugimi«, »misli na boke/delo rok/dihanje«, »tukaj si zaradi sebe«, »lahko mi gre dobro, dobro sem treniral«. Tudi med tekom se čim bolj osredotočite na svoj tek, ne pa na druge ljudi okrog sebe ali na to, kako več ne zmorete. Vrhunski tekači svoje misli najpogosteje usmerjajo s tem, da se osredotočajo na tehniko teka (npr. »hiter kontakt«, »roke delajo«, »boke gor«, »raven hrbet«), na vmesne cilje (npr. »samo še 1 krog«, »samo še 10 korakov«, »do drevesa še«) ali pa na tekače pred sabo (npr. »drži ga«, »glej hrbet«).
5. Sproščajte se med tekom, saj sproščeno telo zmore premagati več napora kot zakrčeno. Osredotočite se na dihanje, z vsakim izdihom izpraznite pljuča, z vdihom pa vdihnite novo energijo. Sprostite ramena in roke. S sproščanjem začnite že na začetku, da boste kasneje prišli do zakrčenosti. Ko je telo že zakrčeno, ga boste težje vrnili v sproščeno stanje.

Vsem tekačem želimo miren zaključek priprav in tek poln užitka, premaganega napora in zadovoljstva!