REKREACIJA SKOZI OČI PROFESIONALNIH ŠPORTNIKOV

AVTOR ČLANKA: mag. Aleš Vičič z ekipo
Rekreativni športniki se pogosto za inspiracijo ozirajo k svojim profesionalnim kolegom – k vrhunskim športnikom. Vrhunski športnik praviloma sicer z motivacijo za trening nima prevelikih težav, saj za njega, v nasprotju z rekreativcem trening predstavlja ‘delo’, cilj pa je prav tako jasen in merljiv. A kljub vsemu tudi vrhunski športniki niso roboti in v dolgih sezonah in karieri tudi njim motivacija lahko zaniha. Prav k vrhunskemu športniku atletu (katerega identiteta je zaradi zaupnosti zakrita) smo se obrnili in mu postavili nekaj vprašanj, kako se on spopada z motivacijo, vztrajanjem in ostalimi težavami, na katere naleti tudi rekreativen športnik.

Povprečen rekreativec ima kar veliko težav pri vsakokratnem motiviranju za športno aktivnost. Ali tebi kdaj pade motivacija za trening? Kaj narediš takrat? Kaj bi svetoval rekreativnim športnikom?

Ko sem bil mlajši je bila motivacija precej nižja, vsaj zdaj to tako vidim, večkrat se mi ni ljubilo na trening, treniral sem manj zavzeto, vse kar se je dogajalo se je me je bolj dotaknilo in vplivalo na to kakšno motivacijo sem imel. Zdaj imam jasen cilj, jasno določene naloge, vem da moram narediti ogromno, če se hočem temu cilju vsaj približati. Zato imam tudi motivacijo veliko bolj razjasnjeno in mi pade le ko se sezona bliža h koncu, poleg tega pa največkrat takrat, ko mi nekaj ne gre. Mislim da bi takrat, če bi imel to možnost tudi jaz kar raje ostal doma, a to seveda nikakor ne pride v poštev. Mislim, da lahko rekreativen tekač tudi sebe takole prisili, če ima pred sabo začrtan plan treningov, ki se ga mora držati, za njim pa jasen cilj zakaj se ukvarja s športom in kaj želi doseči.

Rekreativci pogosto tarnajo, da je med tekom dolgčas, da tek  ni prijeten ker ‘boli’. Ti imaš ogromno ur treninga, ti je kdaj dolgčas? Imaš tudi ti kdaj bolečine med treningom?  Kaj delaš (mentalno) med treningom?

Seveda je tudi meni trening kdaj bolj dolgočasen, sploh v pripravljanjem obdobju, ko so treningi bolj monotoni, takrat verjetno tudi mi trpimo podobno kot rekreativci in ja, še posebej takrat zelo boli.  Sicer se poskušam motivirati tako, da si tudi za bolj monotone treninge dodajam svoje cilje, usmerjam da vse vaje res naredim dobro, tudi če vse skupaj ni najbolj zanimivo, ker vem kaj mi lahko prinese. Probam tudi poskrbeti, da na vse treninge pridem pozitivno naravnan. Sicer pa med treningom poskušam biti vedno čimbolj skoncentriran na tisto kar delamo, torej razmišljam o nalogi, tehniki, preizkušam novosti. Še posebej takrat, ko je res naporno je to najbolj pomembno, ker s tem tudi malo odmislim bolečino, ki jo je pač treba preživeti.

Na dogodku Moja olimpijska norma sledi tudi zaključni test, ki rekreativnim tekačem predstavlja tekmo s samim s seboj. Na marsikaterih maratonih vidimo kar nekaj živčnosti pred štartom. Kako se ti pripravljaš na tekme in kaj svetuješ našim bralcem?

Dober trening je najboljša priprava na tekmo. Ko dobro treniram, sem samozavesten in vem, da sem dobro pripravljen. Mislim, da je dobro, da tekači svoje misli preusmerijo predvsem v to in se vprašajo kako veliko so tekli – to jim lahko da potrditev, da so trenirali in da so dobro pripravljeni. Drugi del moje priprave je nato vezan na cilje, saj si na podlagi pripravljenosti in drugih dejavnikov postavim izvedbene cilje. Tudi tekačem svetujem, da se poleg rezultatskega cilja usmerijo v tehniko teka, ritem, sam rezultat pa med tekom malo pozabijo. Glede na moje počutje se jaz pred tekmo tudi sprostim in poskušam čim manj razmišljati o končnem rezultati in tako skušam doseči uživanje v tekmi.

Ti kot vrhunski športnik verjetno zelo skrbiš za preventivo in regeneracijo? V rekreativnem športu si je žal velikokrat težko vzeti čas še za to … je to zate pomembno?

Pri nas so napori sicer bistveno večji kot v rekreativnem športu in zato preventivna vadba in pravilna regeneracija tudi toliko bolj pomembni. Delam preventivne vaje za moje problematične mišične skupine, veliko strečinga in po tekmah skrbno sledim planu regeneracije, da se ne bi pretreniral. Mislim, da je na dolgi rok tudi za rekreativnega tekača pomembno, da skrbi za svoje telo in si za preventivo vzame čas, se razteguje, na začetku aktivnosti ogreje, postopoma veča svojo aktivnost itd.