Cooperjev test

Projekt Moja olimpijska norma temelji na Cooperjevem testu, s katerim že od leta 1968 merimo aerobne funkcionalne sposobnosti, s katerimi ugotavljamo vzdržljivost in splošno telesno pripravljenost posameznika.

Njegov oče je dr. Kenneth Cooper, ki je želel izboljšati fizične sposobnosti pilotov v petih enotah letalskih baz. V ta namen je preučil vzorec več kot 15.000 moških. Po programu, ki je nastal na tej osnovi, je po grobih ocenah sodelovalo 800.000 pripadnikov letalskih sil. Napisal je knjižno uspešnico »Aerobic«, v kateri je uporabil pridobljena znanja ter z njo želel opozoriti in posledično odpraviti težave neaktivnosti v prostem času. Z njimi so povezane številne zdravstvene težave, ki so bile problematične že v tistem času, danes pa so zaradi vsakodnevnega stresa vedno bolj prisotne v naših življenjih.

Z besedo »aerobika« je označil množico telesnih vaj, ki stimulirajo aktivnosti srca in pljuč v časovnem obdobju, ki je dovolj dolgo, da vpliva na koristne spremembe v telesu. Tipične aerobne vaje, ki jih obravnava so hitra hoja, tek, plavanje, kolesarjenje in druge.

Skupaj s preostalimi zdravniki je ugotovil, da je treba vsakega, ki se želi ukvarjati z vadbo ali s kondicijskim programom, pred začetkom vadbe zdravniško pregledati. Glavni namen teh pregledov je bil odkriti težave srca, pljuč in ožilja, zaradi katerih bi lahko postala vadba nevarna.

»Cooperjev test je ravno toliko dolg  (2400 m ali 12 minut), da ga brez aerobne priprave ne moremo uspešno zaključiti, tudi, če ima nekdo že v osnovi dobre sposobnosti. 100 m lahko dobro (brez treninga) preteče skoraj vsak. Pri  Cooperjevim  testu to ni mogoče, telo mora biti pripravljeno, natrenirano. Najpomembnejša  je aerobna vadba, katera  omogoča, da bomo imeli dovolj kisika, ki ga telo potrebuje v določenem času. To bomo lahko dosegli s tem, da bomo  v program vključili intenzivne treninge. To bo vplivalo na našo sposobnost srčno-žilnega sistema, kar bo omogočalo premagovanje večjega napora in doseganje boljših rezultatov. Posledica takega treninga je veliko manj zdravstvenih težav, večja storilnost  in boljša kvaliteta življenja,« je o Cooperjevem testu povedal uradni trener projekta, Roman Kejžar.

Zato vas vabimo, da pridete na enega naših prvih dogodkov, kjer boste izmerili v kakšnih fizični kondiciji ste. Trener Roman Kejžar vam bo na osnovi smernic Cooperjevega testa postavil vašo olimpijsko normo, za katero boste imeli približno dva meseca časa, da jo izboljšate. Ali ste jo dosegli, boste lahko preverili na zaključnem dogodku v Ljubljani. Če ste jo, se boste počutili olimpijsko! To namreč pomeni, da ste storili nekaj izjemnega za vaše telo, hkrati pa se boste s tem uvrstili v žreb z bogatim nagradnim skladom. Morda poletite v Rio!

Prijava na enega od dogodkov Moja olimpijska norma?

TUKAJ