Vnetje pokostnice

AVTOR ČLANKA: Nace Gartner, dipl. fiziot.
S tem izrazom običajno splošna populacija opisuje bolečino na sprednji strani goleni, ki se pojavi med tekom. Pa gre res za vnetje pokostnice?

Pokostnica je povrhnja plast, nekakšna membrana, ki obdaja vse kosti. Do vnetja te plasti običajno pride na mestih, kjer se nanjo pripenjajo ovojnice (fascije) mišic, ki so zelo obremenjene. Največkrat do tega pride na sprednji strani golenice (tibie), lahko bolj na zunanji ali na notranji strani.

Bolečina se pojavi ob začetku teka, čeprav je bilo morda prejšnji dan pri teku še vse v redu, nato pa počasi popušča. To se ponavlja več tednov in se lahko stopnjuje kljub krajšim pavzam. Vzrok za to poškodbo je preobremenitev mišic goleni, lahko je bil tek predolg za naše trenutne sposobnosti, prehiter tempo ali pa smo pozabili, da telo potrebuje tudi počitek.

V začetku se bolečina lahko pojavlja samo med tekom, nato se pojavlja že med hojo, na otip je zelo občutljiv sprednji notranji ali sprednji zunanji del golenice.

Ker pa ni vsaka bolečina v sprednjem delu goleni vnetje pokostnice, je predvsem ob močnejših bolečinah, ki se med aktivnostjo še stopnjujejo in trajajo dlje časa, potreben posvet s strokovnjakom. V nekaterih primerih pride do stresnih zlomov kosti, kar so manjše razpoke v kosti, za katere ni nujno da se na rentgenu takoj vidijo. Pogosto gre lahko le za enostavno preobremenitev sprednje golenske mišice (tibialis anterior), ki pa se bo v kratkem času sama sanirala.

V kolikor je strokovnjak izključil ostale vzroke za tako bolečino, začnemo s terapijo, ki vsebuje:
– Začasno prenehanje s tekom, lahko izvajate ostale športe, če med njimi ne čutimo bolečine.
– Hlajenje bolečega dela kosti (ne mišic!).
– Sproščanje mišic in mišičnih ovojnic, ki so posredno in neposredno povezane z bolečim delom (terapevt, valjček, žogice …).

Ko z dotikom ne izzovemo več bolečine, pričnemo s tekom, ki ne sme boleti. Nato stopnjujemo razdalje in tempo.